tiistai 20. elokuuta 2013

Kahvakuulan hankinta + lisävarusteet kuulailussa

Kahvakuulan hankinta


Kahvakuulia on monenmuotoisia sekä kokoisia. Kun aloittelin näitä hommia, niin oli ihan sama millaista kuulaa sitä heilutteli. Kahvan muodolla, suuruudella tai epätasaisella pinnalla ei ollut väliä. Valmistusmateriaalilla ei ollut väliä. Ainut millä oli väliä oli kuulan paino ja sen hinta.

Kuten muissakin lajeissa/harrastuksissa, mitä enemmän sitä tekee, sitä laadukkaammat välineet haluat.

Rautakuula



Rautakuula on ihan ok hankinta aloittelijalle. Katsoo vain että kahvan aukko on tarpeeksi iso ja että käsi ja ranne mahtuu hyvin kahvan sisään niin, ettei se paina ranneluuta. Kahvoissa saattaa olla paksuuseroja. Jotkut kahvat saattaa olla karheampia kun toiset, mikä tietenkin suurilla toistomäärillä ei tiedä hyvää kämmenillesi. Hiomalla kahvaa voit saada pahimmat epätasaisuudet pois. Rautakuula voisi olla hyvä ostos jos ei ole varma miten sitä innostuu kuulailusta, sillä se on hieman edullisempi kun teräksiset kilpailukuulat.

Testaa kuulasi kahvaa ylläolevan kuvan tavoin.

Litteä "Fitness" Rautakuula



Tällaista kuulaa en suosittele kenellekään, sillä se on selvästi suunniteltu niin että käyttäjä pitäisi kahvan keskiosasta kiinni ja käsivarsi on litteässä keskikohdassa. Ja jos katsot litteän kuulan yläpuolella olevaa kuvaa, niin huomaat miten kuulaa pitää oikeasti pitää "räkkiasennossa". Eli jos oikealla tekniikalla yrittää pitää tuota fitness kuulaa, niin tuntuu todella epämiellyttävältä

Vinyylikuula



Tätäkään en oikein suosittele kenellekään, sillä luulen että kahvasta tulee melko liukas kun kämmenet alkavat hikoilla. Kuula voi myös haljeta jos tipahtaa maahan, varsinkin jos treenaa pakkasella.

Kilpailukuula



Kilpailukuula on parhaiten muotoiltu jos haluaa tehdä paljon toistoja. Se on valmistettu teräksestä ja kahva on melko sileä. Kilpailukuulat ovat kaikki samankokoisia sen takia että jos joku päivä haluaa siirtyä painavempiin kuuliin, niin tekniikka kärsii mahdollisimman vähän.

Painot ovat väreikoodeilla merkattu.

pinkki on 8kg
sininen on 12kg
keltainen on 16kg
lila on 20kg
vihreä on 24kg
punainen on 28kg
tumman punainen on 32kg

On myös pienempiä kun 8kg kuula, sekä välimalleja, kuten 10kg, 14kg, 18kg löytyy nykyään. Painavin kilpailukuulan kokoinen kuula taitaa olla 72kg. Vaikka rautakuulat ovat ok vaihtoehto aloittelijoille ja ovat hieman edullisempia, niin kilpailukuulaa suosittelen kaikille!

Kahvakuulailun lisävarusteita

Kengät



Kuulailussa käy kaikki normaalit salikengät. Parhaiten kuulailuun soveltuvat painonnostokengät, joissa on vähän kantaa sekä tasaiset pohjalliset. Näin saa hieman vakautta enemmän. Tietysti ilman kenkiäkin voi kuulailla vaikka nurmikolla. Itsekin joskus reenailen kesällä nurmella.

Rannesuojat/rannehikinauhat
















Rannesuojat ovat hyvä varuste kuulaillessa, sillä ne suojaavat isoimmilta kolhuilta sekä ne estävät sen että hiki ei pääse valumaan kämmenille. Yllä olevissa rannesuojissa on muoviliuskoja jotka antavat hieman paremmin suojaa. Olen juuri tilannut World Kettlebell Clubilta uudet rannesuojat (VF Kettleshield), joissa on ranteen mukaan muotoiltu kova muovilasta hikinauhan sisällä. On kuulemma tosi hyvät.


VF Kettleshield esittelyvideo

Hanskat



Hanskat ovat hyvä olla (varsinkin talvella jos treenaa ulkona :D ). Hiihtohanskat olen todennut hyväksi. Ne ovat sopivan liukkaat, eli kahva pyörii hyvin hanskan kanssa. Kannattaa hommata sellaiset hanskat jotka istuvat hyvin, eli ei saisi paljon omaa kättä isommat olla. Menee muuten helposti kämmenen kohdalta inhottavasti rullalle. Jos kilpailee, niin tietysti on parasta treenata ilman hanskoja, niin tekniikka ei kärsi. Mutta jos vähän haluaa säästää käsiä, niin hanskat kannattaa hommata.

Tukivyö



Tukivyö kannattaa hommata silloin, jos alkaa treenaamaan painavemmilla painoilla. Itse esim otan vyön käyttöön jos teen 2x28kg kuulilla esim työntöjä. Se on selälle kuitenkin aikamoinen lasti, niin vyö antaa vähän tukea selälle.

Magnesium (mankku)



Mankkua aloin käyttämään enemmän kun päätin osallistua kilpailuun. Kilpailussa kun ei saa käyttää hanskoja ja mankkaamalla kahvan sekä kämmenet vähentävät kitkaa niiden välillä. Hiomapaperilla hion kilpailukuulien kahvojen pinnat, jotta saa mankun tarttumaan paremmin (siitä vaikka joskus oma juttu blogiin).

Liukuesteet kenkiin



Nämä otin käyttöön viime talvena kun pidän kahvakuulatreenejä pihalla ja maa on joskus aika jäinen. Aika vaarallistahan se on heilua painojen kanssa jos jään päällä seisoo. :)

Kiitoksia mielenkiinnostasi!
-Mikko

Kuvien lähteet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti